Αρχική Θέματα Δημοσιότητας Άρθρα-Ομιλίες-Συνεντεύξεις Συνέντευξη στην εφημερίδα ΝΑΞΙΑ 27/1/07

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΝΑΞΙΑ 27/1/07

...στην κ.Δανάη Μαύρου

Συνέντευξη

στην εφημερίδα ΝΑΞΙΑ και κ. Δανάη Μαύρου

 

1.-   Πιστεύετε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν όπως διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός το 2008;

Πολιτική μου θέση είναι ότι οι εκλογές  πρέπει  να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια ακριβώς, όπως σαφώς  ορίζει το Σύνταγμα. Πρέπει να σταματήσει ο αυθαίρετος προσδιορισμός τους, διότι πλην άλλων οδηγεί σε μακροχρόνιες προεκλογικές περιόδους ποικίλων σεναρίων, οι οποίες επιφέρουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Στις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού  δεν πιστεύει  πια  κανένας Έλληνας,  εκτιμώ λοιπόν ότι κάποια στιγμή θα αιφνιδιάσει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.

2.-    Αν όχι, γιατί πιστεύετε ότι θα γίνουν νωρίτερα;

Η απραξία της σημερινής κυβέρνησης και η οξύτατη πίεση κοινωνικών ομάδων οδηγούν σε φθορά τη συνολική εικόνα της Ν.Δ. και του Πρωθυπουργού.  Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός πολιτεύεται σύμφωνα με τις αναλύσεις των δημοσκόπων του, (όπως οι προληπτικοί  τον παλιό  καιρό με τους  αστρολόγους  τους).  Όταν διαπιστώσει, ότι η εύθραυστη ισορροπία του 2%, η οποία υπάρχει και θα υπάρχει μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, μπαίνει σε τροχιά κλονισμού για το κόμμα του, τότε θα λησμονήσει τη συνταγματική επιταγή και τις υποσχέσεις του και θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Πολύ περισσότερο αφού (α) με   το νέο εκλογικό αναλογικότερο σύστημα ναι μεν θα προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά ισχνή και (β) όπως και σε άλλες χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία κ.λ.π.) τα κόμματα εξουσίας βρίσκονται πολύ κοντά σε εκλογική δύναμη το ένα με το άλλο, που στην ελληνική πραγματικότητα αρκεί η μεταβολή θέσης ενός ψηφοφόρου ανά εκλογικό τμήμα για να δώσει αυτοδυναμία στο α ή β κόμμα.

3.-  Σαν πρόεδρος  της Επιτροπής Καταστατικού, θεωρείτε, ότι υπάρχει περίπτωση να διεξάγει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη κάποιου ή κάποιων υποψηφίων στο Νομό Κυκλάδων;

Σύμφωνα με  το  Καταστατικό μας  εκτός   από  τους   εν  ενεργεία βουλευτές, οι λοιποί υποψήφιοι θα επιλεγούν μέσω προκριματικών εκλογών ή αξιολόγησης από θεσμική επιτροπή. Εκτιμώ ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Γ.Α. Παπανδρέου, θα κάνει την εισήγησή του στο επόμενο  Εθνικό Συμβούλιο  (9 και 10 Φεβρουαρίου),  τοοποίο και θα αποφασίσει με ποιον τρόπο, βάσει κανονισμού, θα αναδειχθούν οι υποψήφιοι των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Ο τρόπος  ανάδειξης  θα εξαρτηθεί από  πολλούς  παράγοντες   μεταξύ των οποίων και ο αριθμός των ενδιαφερόμενων.

4.-   Ποια κατά τη γνώμη  σας είναι τα κυριότερα κριτήρια για  την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών;

Ο σεβασμός  στις  αξίες  και τους  στόχους  της  δημοκρατικής  μας παράταξης, το δημοκρατικό ήθος, η πολιτική ιστορία και η σοβαρότητα, η διάθεση και δυνατότητα  προσφοράς στο λαό και το κοινό καλό. Σύμφωνα με το νέο κανονισμό δεοντολογίας και διαφάνειας θα πρέπει να υποβάλλει (α) πόθεν έσχες (β) εμπιστευτικό έγγραφο γεγονότων και (γ) αποδεικτικά προεκλογικών δαπανών μετά τις εκλογές. Τέλος, το 40% των υποψηφίων πρέπει να είναι αντίθετου φύλου και το 20% νέοι υποψήφιοι.

5.-    Σεις, ενδιαφέρεστε να είστε υποψήφιος στο Νομό Κυκλάδων;

6.-    Γιατί; (είτε είναι θετική η απάντηση είτε αρνητική)

Ο βουλευτής ανεξαρτήτως εκλογικής περιφέρειας "αντιπροσωπεύει το έθνος"  σύμφωνα  με το Σύνταγμα. Από  το 1993  σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις εκλέγομαι συνεχώς στη χαοτική Β' Αθηνών, την πιο μεγάλη εκλογική περιφέρεια της Ευρώπης, με 47 δήμους, 1,5 εκατ. ψηφοφόρους και 3 εκατ. κατοίκους. Στα 4 χρόνια αυτά έγινα 4 φορές Υπουργός υπηρετώντας τα συμφέροντα της χώρας. Όλοι γνωρίζουν  ότι όλα αυτά τα χρόνια  δούλεψα αθόρυβα και για τα συμφέροντα των Κυκλάδων, του τόπου καταγωγής και των δύο γονιών  μου, προωθώντας  και στηρίζοντας  συγκεκριμένες Αποφάσεις.  Δεν είναι  τυχαίο ότι  επτά  στους  δέκα πολίτες  που επισκέπτονται το γραφείο μου είναι Κυκλαδίτες και δικαίως κάποιοι με ονομάζουν "τέταρτο βουλευτή των Κυκλάδων" στη Βουλή. Οι Κυκλάδες  όμως έχουν πολιτικό δυναμικό, το οποίο επαρκεί για να εκπροσωπηθεί αξιόλογα ο Νομός μας. Δεν χρειάζονται στη φάση αυτή "ενισχύσεις". Όπως δεν χρειάζεται υπερσυγκέντρωση στις εκλογικές περιφέρειες της Α και Β Αθήνας. Αντίθετα καλό θα ήταν κάποια  προβεβλημένα  στελέχη να  πάνε  να  εκπροσωπήσουν   το κόμμα σε περιφερειακούς συνδυασμούς. Ίσως έτσι βοηθούσαν σε μια "εξιλέωση" της Αθηνοκεντρικής πολιτικής.