Αρχική Θέματα Δημοσιότητας Άρθρα-Ομιλίες-Συνεντεύξεις Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής 2/2/07

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής 2/2/07

Πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ

Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Β' ΑΘΗΝΩΝ

Ομιλία

κατά την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής

της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ

ΑΘΗΝΑ

2 Φλεβάρη 2007

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

παρακολούθησα με προσοχή την ομιλία του κυρίου Υπουργού Δημόσιας Διοίκησης και κράτησα σημείωση για το κλείσιμο της ομιλίας του, που αναφερόταν στο θέμα της συναίνεσης. Το ερώτημα είναι: υπάρχει σε αυτόν τον τόπο συναίνεση; Δημιουργεί η Κυβέρνηση συνθήκες συναίνεσης; Και   άσκηση  εξουσίας   χωρίς   συναίνεση   γνωρίζουμε   πού   οδηγεί. Εμείς,     σαν    πολιτικό     κόμμα,     σαν    πολιτικός     οργανισμός,  διαπιστώνουμε συνέχεια ότι δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση.

Το ίδιο,  όμως, διαπιστώνουν  και  οι  κοινωνικές  δυνάμεις,  οι  οποίες επίσης διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει συναίνεση, δεν υπάρχει καν διάλογος  της κεντρικής  εξουσίας,  της Κυβέρνησης, με τους ίδιους τους κοινωνικούς φορείς. Και φυσικά αυτή η έλλειψη συναίνεσης οδηγεί σε αναξιοπιστία το ίδιο το πολιτικό σύστημα, με όσα αρνητικά επιφέρει  αυτή η αναξιοπιστία  στη λειτουργία  της δημοκρατίας  και του Κοινοβουλίου. Όσοι από εμάς έχουν μία ιστορική αγωνιστική διαδρομή,   γνωρίζουν   ότι   πάντα   πιστεύαμε   και   ενισχύαμε   τους κανόνες συναίνεσης. Κι έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι συναίνεση δεν σημαίνει   να  επιβάλλουμε   εμείς   τις   δικές   μας  πολιτικές   θέσεις. Ζητάμε,  όμως, να  ακούτε  τις  δικές  μας  πολιτικές  θέσεις,  όπως οφείλετε  να ακούτε και  τις  θέσεις  των κοινωνικών  ομάδων, για  τις οποίες λαμβάνετε αποφάσεις. Σημαίνει πάνω απ’ όλα να διαλέγεσθε με τους κοινωνικούς εταίρους, πράγμα που δεν μπορείτε να το κάνετε και ούτε το έχετε κάνει. Δεν υπάρχει, λοιπόν, συναίνεση. Και μπορώ να σας πω ότι μέσα από τα τέσσερα Υπουργεία, που έχω περάσει –και παρακολουθώ    τα   θέματα   αυτών   των   Υπουργείων-    δεν   έχω διαπιστώσει πρόθεση συναίνεσης.

Θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ και  στο θέμα της συναίνεσης  μέσα εδώ,   στη λειτουργία  του Κοινοβουλίου, ανάμεσα δηλαδή στο Βουλευτή και  την Κυβέρνηση, για  να σας πω ότι  έχω τουλάχιστον είκοσι ερωτήσεις που έχω υποβάλει σε Υπουργούς και δεν έχω λάβει απάντηση. Αυτή είναι η συναίνεση, για την οποία μας μιλάτε; Μάλιστα,  ανατρέχοντας στο ημερολόγιό  μου, είδα  ότι  ακριβώς  σαν σήμερα –πέρυσι- υπέβαλα ερώτηση στον κύριο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και του ζητούσα να καταθέσει τη σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τη «MICROSOFT» ύψους 1.000.000.000 ευρώ. Και  μέχρι  σήμερα, ένα χρόνο μετά, δεν την έχει  καταθέσει. Αυτή είναι η συναίνεση; Μάλιστα, επειδή εγώ τη σύμβαση τη βρήκα από  την  αμερικανική  πλευρά,  διαπίστωσα  ότι  εμπεριέχει  όρο – ακούστε,   κύριοι   συνάδελφοι-    απόκρυψης   των   δεδομένων  τηςσύμβασης ακόμα και από την ελληνική Βουλή. Γι’ αυτό και δεν μου τη δίνουν.

Και  τα παραρτήματά  της παραμένουν  ακόμα μυστικά  και  για  την αμερικανική και για την ελληνική πλευρά. Γι’ αυτό το θέμα κατήγγειλε τη χώρα μας η Ένωση των Ευρωπαίων Επιστημόνων της Πληροφορικής, διότι αυτό, όπως είπαν, δεν συμβαίνει, όχι σε κράτος αλλά ούτε σε μικρό  μαγαζί  της τελευταίας  οδού. Είναι,  όμως, μόνο αυτό; Μιλάτε για συναίνεση. Σας ζητήσαμε μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία να μας δώσετε το καταστατικό και τους ιδιοκτήτες της εταιρείας «ILY S.A.», που με την υπογραφή του Διοικητή της Α.Τ.Ε. πήρε την προμήθεια για διαμεσολάβηση που έγινε, για τα ποσά που κατατέθηκαν στην «CARLYLE».  Δεν μας τα δώσατε τόσους μήνες μετά. Καλά, δίνετε λεφτά, δίνετε προμήθεια έστω και μέσω άλλου συμβαλλόμενου και δεν ξέρετε ποιος είναι αυτός που τα παραλαμβάνει; Πώς το κάνετε αυτό; Και αν αυτός διακινεί    μαύρο    χρήμα    ή    δίνει    χρήματα    σε    τρομοκράτες; Υπάρχει και ένα τρίτο. Μιλάτε για συναίνεση.

Κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή και μαζί με συναδέλφους μου και μία μηνυτήρια αναφορά. Ξέρετε ποια είναι η απόκριση; Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος διέταξε Ε.Δ.Ε. και με κάλεσε εγγράφως, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, να πάω να καταθέσω πού βρήκα τα στοιχεία  και  έκανα  την  ερώτηση. Και  προς  τιμήν  της,  η  κυρία Πρόεδρος, της Βουλής αντέδρασε και φυσικά περιμένω τα αποτελέσματα  της αντίδρασης.  Όμως, πώς υπάρχει  συναίνεση;  Σας εμποδίσαμε εμείς να κάνετε διάλογο με τις κοινωνικές ομάδες; Κάντε διάλογο. Εσείς σε ορισμένους τομείς πρώτα παίρνετε αποφάσεις, όπως  παραδείγματος  χάριν  στα λιμάνια,  στο ανθρώπινο  δυναμικό, στη ναυτιλία, και μετά συνδιαλέγεστε με τις κοινωνικές ομάδες. Και τα όσα συμβαίνουν προς μεγάλη ζημιά της ελληνικής οικονομίας, αυτά είναι  αποτελέσματα  μιας  κακής δικής  μας πολιτικής;  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν παρέμεινα  στο θέμα της συναίνεσης,  με το οποίο ο κύριος Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, έκλεισε την ομιλία του, είναι γιατί η μη συναίνεση, η έλλειψη διαλόγου, οδηγεί σε αδιαφάνεια, σε διαπλοκή και σε αυταρχισμό. Τα τελευταία χρόνια ο πλούτος   αυτής  της   χώρας  έχει   μεγεθυνθεί.   Υπάρχει,   όμως,  η εκποίηση   της  δημόσιας   περιουσίας,   του  πλούτου,   που   όλοι   οι Έλληνες φτιάξαμε. Γιατί, όπως λέει και ένας φίλος μου, όταν κοιτάμε σε έναν ισολογισμό, δεν κοιτάμε μόνο το παθητικό, κοιτάμε και το ενεργητικό. Δεν κοιτάμε μόνο τι γίνεται στη μία πλευρά ενός ισολογισμού, κοιτάμε και στην άλλη πλευρά. Και ξέρουμε ότι αυτή η δημόσια   περιουσία   μέσα   από    τις    δημόσιες    επιχειρήσεις    έχει μεγεθυνθεί. Να γιατί, λοιπόν, οι ιδιωτικοποιήσεις χωρίς αρχές και κριτήρια δεν οδηγούν μόνο σε αφαίρεση της συσσώρευσης  που έγινε από τους πολλούς στους λίγους, αλλά οδηγούν και σε υποβάθμιση της όλης λειτουργίας των, έστω και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δημοσίων επιχειρήσεων. Είναι κλασικό αυτό που έγινε χθες στην Επιτροπή Δ.Ε.Κ.Ο. της Βουλής. Μέσα στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής  σας στη μεγαλύτερη ελληνική  δημόσια  επιχείρηση, τη Δ.Ε.Η., εξετάσαμε τον τέταρτο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Μα πιστεύετε ότι έτσι μπορείτε να διοικήσετε αυτό το κράτος, να διοικήσετε τις επιχειρήσεις, αλλάζοντας τους επικεφαλής των οργανισμών με αυτήν την ταχύτητα και με τις άλφα ή βήτα σκοπιμότητες;

Κυρίες  και  κύριοι  συνάδελφοι,  η  συνολική  λειτουργία  της οικονομικής  πολιτικής  κινείται,  κατ’  εμάς, χωρίς  στρατηγική  κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό και όλοι οι δείκτες μέτρησης υποχωρούν. Ακόμα και στο έτος παραγωγικότητας, που ανακηρύξατε το 2006, η παραγωγικότητα σημείωσε υποχώρηση. Το χειρότερο,   όμως, είναι   ότι   συρρικνώνεται   η  παραγωγική   βάση.

Συρρικνώνεται, δηλαδή, ο τζίρος, για να το πω αλλιώς, μέσα από τον οποίο  μπορούν να έλθουν τα έσοδα και  από  τα έσοδα η ανάπτυξη. Και ακόμα χειρότερο, η διαχείριση του πλούτου οδηγεί συνεχώς σε άδικη κατανομή. Και μία διαχείριση που οδηγεί σε ανισότητα, οδηγεί και σε ανεργία, οδηγεί και σε αντιδράσεις. Φυσικά βρισκόμαστε σε μία  ανοικτή  αγορά και  έχω πει  πολλές  φορές ότι  στις  μεγάλες και ανοικτές αγορές πρέπει να υπάρχουν ισχυροί κεντρικοί έλεγχοι. Και με την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποδείχθηκε ότι αυτό δεν υπάρχει. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αμφισβητούμε με την πρόταση που υποβάλαμε συνολικά τον τρόπο με τον οποίο διοικείτε. Καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας, γιατί με τη συνολική σας πολιτική έχετε οι ίδιοι εγείρει δυσπιστία στον ελληνικό  λαό και  το μόνο που μπορεί  να γίνει  είναι  να μας κρίνει  ο λαός. Είμαι  βέβαιος  ότι  θα κρίνει, όταν έρθει η ώρα, θεσμικά ή όχι. Θα πρέπει να σας θυμίσω, όμως, ότι τα σενάρια πρόωρων εκλογών ξεκίνησαν από το δικό σας κόμμα, από τα δικά σας στελέχη και είστε υπεύθυνοι για τη μικρή ή μεγάλη παρένθεση της προεκλογικής περιόδου που ανοίγει και τόση ζημιά θα προκαλέσει στην ελληνική οικονομία.

Ευχαριστώ.