Αρχική Θέματα Δημοσιότητας Άρθρα-Ομιλίες-Συνεντεύξεις Συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΟ ΧΡΗΜΑ 17/1/06

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΟ ΧΡΗΜΑ 17/1/06

Μετά την περίοδο των "μεταρρυθμίσεων" στον τομέα της οικονομίας η κυβέρνηση...

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ   για την εφημερίδα  ΤΟ ΧΡΗΜΑ

Ερ. 1.          Μετά την περίοδο των "μεταρρυθμίσεων" στον τομέα της οικονομίας  η  κυβέρνηση  επιλέγει  τώρα  τις  αλλαγές  στο  σύνταγμα. Τελικώς μήπως έχουν δίκιο όσοι λένε πως το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την ατζέντα της κυβέρνησης που πάντως ανατρέπεται μόνο από λάθη των δικών της στελεχών;

1.    Η πρωτοβουλία του κ. Κ. Καραμανλή για μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελεί πολιτική ενέργεια   βραχυπρόθεσμων θετικών εντυπώσεων, κυρίως επηρεασμού της αρνητικής συγκυρίας για την κυβέρνηση του. Μεσοχρόνια θα του δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, μακροχρόνια δε δεν θα αποδώσει τίποτα για τον τόπο. Η πολιτική δεν ωφελείται με κινήσεις τακτικισμού, πολύ περισσότερο όταν   αυτές συναρτώνται με τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Τα σημερινά προβλήματα του τόπου    δεν οφείλονται στις διατυπώσεις των συνταγματικών     διατάξεων, 54 άρθρα του οποίου προσφάτως αναθεωρήθηκαν (2001), αλλά στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και συντονισμού   του κυβερνητικού σχήματος. Εάν π.χ. θεωρήσουμε ότι υπάρχουν σημαντικότητα προβλήματα στην οικονομία, το περιβάλλον, την ποιότητα της ζωής, στην καθημερινότητα δεν καταλαβαίνω πως αυτά θα μεταβληθούν, αν αλλάξουν οι γενικές διατάξεις κάποιων άρθρων του Συντάγματος.  Για  εμένα  η  αναθεώρηση  θα  ήταν  νοητή,  μόνο αποφασίσουμε να ξεπεράσουμε τη μεταπολιτευτική μας ισορροπία, π.χ. αν συνταγματικά   καθιερώσουμε   την   απλή   αναλογική   ή   αν   αλλάξουμε θεσμικές  λειτουργίες  της  βουλής  (μείωση  αριθμού  βουλευτών, ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού, ισοδύναμες εκλογικές περιφέρειες κ.λ.π.). Πάντως, ούτε το ΠΑΣΟΚ,  ούτε η Ν.Δ. έχουν τον απαιτούμενο αριθμό εδρών   για να μεταβάλλουν κάτι ουσιαστικό. Γι’ αυτό η πρωτοβουλία αυτή υπήρξε ένα Χριστουγεννιάτικο πυροτέχνημα. Το μόνο, που αποκαλύπτει στην πολιτική σκακιέρα, είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές μέχρι τα μέσα του 2007.

Ερ. 2.          Γιατί το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην "υπόθεση των Πακιστανών" να μιλά για παραίτηση του αρμόδιου υπουργού;

2.    Η υπόθεση αυτή, σοβαρή από πλευράς πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών  δεν  πρόκειται  να  οδηγήσει  πουθενά.  Υπουργικές  ευθύνες υπάρχουν,  αν  αποδειχθεί,  ότι  μεταξύ  αρχικών  δηλώσεων  και  τελικών συμπερασμάτων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παραπλάνησε τη Βουλή. Το θέμα αυτό έχει προφανώς διεθνείς εμπλοκές και οφείλουμε να το χειρισθούμε προσεκτικά.

Ερ. 3.          Ο  Γιώργος Παπανδρέου έχει κατ΄ επανάληψη  ταχθεί  υπέρ μιας  αξιόπιστης  αντιπολίτευσης,  ωστόσο  στις  μετρήσεις  της  κοινής γνώμης οι πολίτες λένε πως δεν είναι ικανοποιημένοι από την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ.

3.    Η  ανασυγκρότηση,  οι  νέες  ιδέες  και  η  υπεύθυνη  αντιπολίτευση, σίγουρα δεν γοητεύουν το κομματικό κατεστημένο, το οποίο έμαθε να εξουσιάζει, ούτε τους φανατικούς οπαδούς, τους οποίους ποδοσφαιροποιήσαμε. Όπως λέγαμε και στο πρόσφατο συνέδριο μας « Για να αλλάξουμε την Ελλάδα, πρέπει να αλλάξουμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.» Κι η αλλαγή στα πολιτικά κόμματα απαιτεί χρόνο, αν φυσικά προχωρήσουμε σε αλλαγές ουσίας και όχι κάποιων προσώπων. Οι αλλαγές αυτές θα δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις, αλλά μόνο αν ξεπεράσουμε την καθιερωμένη  εικόνα  του  «εκσυγχρονιστικού»  ΠΑ.ΣΟ.Κ.,  θα διεκδικήσουμε σοβαρά και ουσιαστικά μία νέα περίοδο εξουσίας. Πάντως, κάτω ακόμα από την επιρροή ορισμένων προτύπων εντυπωσιακή άνοδο στα ποσοστά μας δεν πρόκειται να δούμε. Η μεταστροφή του κρίσιμου ποσοστού νίκης θα γίνει μόνο αν οι πολίτες δούν, ότι δεν εκπροσωπούμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. της ήττας, έχουμε ξεκαθαρισμένους στόχους διακυβέρνησης και ότι ανεξαρτήτως συγκυριών θα μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και μόνο.

Ερ. 4.          Τι   "φταιει"   κατά   τη   γνώμη   σας   και   το   ΠΑΣΟΚ   δεν παρουσιάζει δυναμική ανατροπής των εκλογικών συσχετισμών την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών απογοητευμένη από την συνολική εικόνα της κυβέρνησης και κυρίως στον τομέα της οικονομίας;

4.    Στις κοινωνικές διαδικασίες οι μεταβολές επέρχονται σταδιακά και μέσα  από  μια  διαλεκτική  σχέση  πολιτικού  φορέα  και  πολιτών.    Είναι λάθος να μετράμε με εκλογικούς όρους βραχυπρόθεσμα την πολιτική διαδικασία.    Κυβέρνηση  και  αντιπολίτευση  θα  κριθούν  εκλογικά    στο τέλος της συνταγματικής περιόδου. Ενδιαμέσως μπορούν να δημοσκοπούνται οι επιμέρους αποφάσεις τους, είναι όμως λάθος να μεταφράζονται σε εκλογικά ποσοστά. Εμείς ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλουμε μαζί με το αντιπολιτευτικό μας έργο προς την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της να δώσουμε σταδιακά μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο με τους πολίτες και τους φορείς τους ξεκάθαρους στόχους διακυβέρνησης.   Η τάση, πάντως, των διαδοχικών δημοσκοπήσεων (η τάση ενδιαφέρει και όχι οι εκάστοτε αριθμοί)  οδηγεί  σαφώς  σε  μία  νίκη  του  ΠΑ.ΣΟ.Κ.  στο  τέλος  της τετραετίας με τα σημερινά φυσικά δεδομένα.  Αυτό εμένα δεν μου αρκεί  γιατί θα είναι κρίμα να οδηγήσουμε τους πολίτες στην επιλογή μεταξύ δύο κακών, του λιγότερου κακού.

Ερ. 5.          Πάντως κάποιοι επιμένουν πως το κόμμα σας έχει υιοθετήσει την πολιτική του "ώριμου φρούτου".

5.    Πολιτική «ώριμου   φρούτου» σημαίνει δύο ή τρεις τετραετίες στην ελληνική πολιτική σκηνή, μεταξύ δύο κομμάτων εξουσίας.   Αυτό θα μπορούσε να υπάρξει, αν η Ν.Δ. αντί δύο χρόνια τώρα να ασχολείται πως θα γκρεμίσει το έργο των προκάτοχων της παρήγαγε έργο.   Έχασαν δύο κρίσιμα χρόνια.  Αν παρήγαγαν θετικό έργο θα μπορούσε η αντιπολίτευση να αναμένει πολιτικά λάθη.  Σήμερα η εικόνα είναι καταστροφική για την κυβέρνηση, γιατί από τα δύο πρώτα της έτη δείχνει ότι, ούτε νέα διακυβέρνηση φέρνει ούτε έργο παράγει.  Στην γεωτεχνία, το φαινόμενο αυτό λέγεται «ακαρπία» ή «αδεσία» δηλαδή πέφτει για διάφορους λόγους ο ανθός και δεν παράγεται καρπός από κακές κλιματολογικές συνθήκες στο πρώτο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.  Αυτό συμβαίνει και με την κυβέρνηση.  Τα δύο πρώτα της χρόνια δεν έπεισαν ότι στο τέλος της θεσμικής της περιόδου θα έχει να προσφέρει καρπό.

Ερ. 6.          Ο  Γιώργος  Παπανδρέου  χαρακτήρισε  τις  δημοτικές  και νομαρχιακές εκλογές "στοίχημα" για το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρατηρείται δυστοκία στην εξερεύνηση υποψηφίων που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.

6.    Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ  είναι ότι οι διεκδικητές του χρίσματος είναι πολλαπλάσιοι των διεκδικούμενων θέσεων.  Είμαι από εκείνους που σταθερά προβάλλουν τη θέση ότι η αυτοδιοίκηση και η αποκέντρωση δεν χρειάζονται κομματικούς πατρώνες, οι κοινωνίες αυτόνομα να επιλέξουν τους καλύτερους και οι καλύτεροι να είναι διοικητικά επαρκείς και έντιμοι. Να νικήσουν εκείνοι που θα προωθήσουν τις αξίες μας και όχι συσχετισμοί. Και να πάψουν οι  βουλευτές να είναι το μακρύ χέρι των αυτοδιοικούντων και των τοπικών συσχετισμών.