Ανακοίνωση Τύπου 30/3/06

Για την εκδήλωση της 'Ημέρας Εμπορικού Ναυτικού'

Αθήνα, 30.03.06

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Στην εκδήλωση για την Ημέρα Εμπορικού Ναυτικού την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρέστη εκ μέρους του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου, ο βουλευτής Β΄ Αθήνας και πρώην Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε:

"Η ελληνική ναυτιλία είναι μια παγκόσμια δύναμη. Οι ναυτιλιακές της εταιρίες είναι σύγχρονες, απέκτησαν κύρος στις χρηματαγορές, και ο στόλος της ανήκει στη λευκή ζώνη του Paris MOU. Η χώρα μας διαθέτει ένα συνταγματικά καθορισμένο σύστημα πολλαπλής στήριξης των συμφερόντων της, το οποίο και υπηρετούμε.

Η ελληνική ναυτιλία είναι μια ποιοτική ναυτιλία. Στηρίζει τη δύναμή της στο σεβασμό των διεθνών κανόνων, υπηρετεί την ασφάλεια πλοίων, ανθρώπων και φορτίων, μέσα σε ανοιχτές συνθήκες ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, με πλήρη υιοθέτηση των πολιτικών της αειφόρου ανάπτυξης στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών.

Η ελληνική ναυτιλία είναι μια υψηλής ποιότητας ανθρώπινη  δύναμη.     Ναυτιλία  δεν  είναι  οι  λαμαρίνες,  οι μηχανές και οι καδένες. Ναυτιλία είναι οι πλοιοκτήτες της, οι αξιωματικοί της, οι ναύτες και ναυτεργάτες, τα στελέχη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Όσο όλοι οι πιο πάνω θα είναι Έλληνες, τότε και η εμπορική της εικόνα θα είναι γαλανόλευκη και κυματίζουσα.

Η ελληνική ναυτιλία είναι μια οικονομική δύναμη που δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα μιζέριας. Το κύρος της ναυτιλίας είναι ταυτισμένο με το κύρος της χώρας. Και οφείλουμε να υπηρετούμε αλληλένδετα και τα δύο μαζί. Το αποδείξαμε το 2003, όταν αναδείξαμε καπετάνιο της παγκόσμιας ναυτιλίας τον Ευθύμιο Μητρόπουλο, γραμματέα του ΙΜΟ.

Υπενθυμίζω ότι για πρώτη φορά από το 1945 η χώρα ανέδειξε επικεφαλής Διεθνούς Οργανισμού του ΟΗΕ και για πρώτη φορά από το 1958 στο τιμόνι του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ) Έλληνα.

Η ελληνική ναυτιλία είναι μια δύναμη ναυτοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος. Γι΄ αυτό και δε μας ταιριάζουν οι  μικροτριβές,  οι  απομονώσεις  και  οι  γκρίνιες.  Η αυστηροποίηση των διεθνών κανόνων λειτουργεί υπέρ των μεγάλων και παντοδύναμων, ωφελεί εκείνους που δρουν ανταγωνιστικά και επικυριαρχούν.

Η ελληνική ναυτιλία είναι μια και αδιαίρετη. Από τη ναυπήγηση ενός πλοίου μέχρι και τη διάλυσή του, κάθε στάδιο ανάπτυξής της απαιτεί τη στήριξή μας. Η ακτοπλοΐα της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης μέσα σε πλαίσια ισορροπίας των   αρχών   του   υγιούς   ανταγωνισμού   και   του   δημοσίου συμφέροντος μπορεί μόνη της να αναπτυχθεί χωρίς "εισβολή" ξένων. Το ίδιο η μεσογειακή, η ποντοπόρος ή η παράκτια. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Η στήριξη της ναυτιλίας είναι υπόθεση όλων μας. Με στρατηγική, επεξεργασμένες πολιτικές και συνεχείς διαπραγματεύσεις θα διαιωνίσουμε τον ιστορικό μας κύκλο. Η πρωτοβουλία του ΝΕΕ για την καθιέρωση ετησίως Ημέρας Εμπορικού Ναυτικού, ας γίνει ένα ξεκίνημα, παράλληλα με το Εθνικό Συμβούλιο Ναυτιλιακής Πολιτικής, της προβολής και κοινωνικής   στήριξης   ενός   δημιουργικού,   αλλά   εξωγενούς κλάδου. Για να υπηρετήσουμε την εικόνα των πολλών θετικών και όχι των ελάχιστων αρνητικών θέλουμε όλη την κοινωνία κοντά μας."

Προηγούμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 27/6/06
Επόμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 14/2/06