Ανακοίνωση Τύπου 16/11/04

Επιστροφή πλοιάρχου κ. Α. Μάγκουρα

16/11/2004

Ανακοίνωση Τύπου

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Ανωµερίτης για την απόφαση του τοπικού Ποινικού ∆ικαστηρίου της Κουρκουµπιόν (Α Κορούνια) να επιτρέψει στον πλοίαρχο του δεξαµενόπλοιου «Prestige» κ. Απόστολο Μάγκουρα να επιστρέψει στην Ελλάδα για διάστηµα 3 µηνών υπό ορισµένους όρους. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν επίσης όλα τα µέλη της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας», τα οποία επί δύο χρόνια πρωτοστάτησαν, συλλέγοντας χιλιάδες υπογραφές, υπέρ της απελευθέρωσης του πλοιάρχου.

Αµέσως µετά την είδηση της απόφασης αυτής ο κ. Γ. Ανωµερίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ναυάγιο του δ/ξ « Prestige» µε τις τεράστιες καταστροφές, τις οποίες επέφερε στο οικοσύστηµα και την οικονοµία της Γαλικίας, υπήρξε το γεγονός που κινητοποίησε τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα για τη στήριξη µέτρων υπέρ µιάς «ποιοτικής ναυτιλίας». Το γεγονός όµως αυτό ανέδειξε και τις πολύπλοκες και τεράστιες ευθύνες που έχουν πολλοί άλλοι και όχι µόνο ο πλοίαρχος ενός πλοίου. Στη συγκεκριµένη περίπτωση και από την πρώτη στιγµή έχω διεθνώς καταγγείλει ότι το πλοίο βυθίστηκε έξη ηµέρες µετά το ατύχηµα από τους χειρισµούς των Ισπανικών Αρχών και όχι από τον πλοίαρχο, ο οποίος βιαίως αποµακρύνθηκε από το πλοίο του. Ως Υπουργός επίσης, έχω καταγγείλει ότι η προδικαστική µεταχείρηση του πλοιάρχου ταιριάζει σε χώρες τριτοκοσµικές και όχι ευρωπαϊκές χώρες. Μια είναι η απαίτηση όλων.

Να διεξαχθεί το ταχύτερο η δίκη αυτή, για να φανεί η αλήθεια. ∆ύο χρόνια µετά το (ατύχηµα συνέβη στις 13 Νοεµβρίου 2002) οφείλουµε επίσης να ολοκληρώσουµε τα µέτρα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα οποία αποφάσισε το Συµβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. το Μάρτιο 2003, ώστε να πάψουν να υφίστανται τις συνέπειες µόνο οι πλοίαρχοι των πλοίων. Χωρίς φυσικά βέτο υπέρ συµφερόντων τρίτων νοµικών προσώπων».

Προηγούμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 18/11/04
Επόμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 10/11/04