Ανακοίνωση Τύπου 10/11/04

Δύο χρόνια απο το ατύχημα του "Prestige"

10/11/2004

Ανακοίνωση Τύπου

Με αφορµή τα δύο χρόνια από την ηµέρα του ατυχήµατος του δεξαµενοπλοίου «Prestige» (13 Νοεµβρίου 2002) και τη βύθισή του από τις Ισπανικές Αρχές ανοιχτά της Γαλικίας (19 Νοεµβρίου 2002), που είχε ως αποτέλεσµα µια βιβλική οικολογική καταστροφή, ο πρώην Υπουργός Εµπορικής Ναυτιλίας και βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιώργος Ανωµερίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Από την πρώτη στιγµή καταλόγισα τις βαρύτατες ευθύνες των ισπανικών λιµενικών αρχών στο διεθνή τύπο, ενώ χαρακτήρισα «τριτοκοσµική» τη µεταχείριση του έλληνα πλοιάρχου Απόστολου Μάγκουρα από τις δικαστικές αρχές. Η Ελλάδα συµπαραστάθηκε µε συγκεκριµένες αποφάσεις σε διεθνή όργανα στους πληγέντες της περιοχής της Γαλικίας και ενίσχυσε τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η συνεχιζόµενη απαγόρευση εξόδου από την Ισπανία του έλληνα πλοιάρχου είναι απάνθρωπη και άδικη, παραβιάζει βασικούς κανόνες του ευρωπαϊκού εσωτερικού δικαίου και του χάρτη των Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων. ∆εν είναι δυνατό την ανικανότητα των ισπανικών αρχών να διερευνήσουν και να διεξάγουν µια δίκη εδώ και δυο χρόνια, να την υφίσταται ως τιµωρία ένας ναυαγός. Η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Απελευθέρωση του πλοιάρχου Απ. Μάγκουρα», οι χιλιάδες πολίτες που υπέγραψαν την έκκληση απελευθέρωσής του, απαιτούν την άρση των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί στον πλοίαρχο, προκειµένου να επισκεφθεί την οικογένειά του και την χώρα του µέχρι την ηµεροµηνία διεξαγωγής της δίκης του. Μετά και την ψήφιση του Νόµου από τη Βουλή των Ελλήνων του Ευρωπαϊκού εντάλµατος σύλληψης, όπως έχω επισηµάνει στις Ισπανικές Αρχές από τον Ιούλιο 2004, την έκφραση εγγυοδοσίας του Ελληνικού Υπουργείου ∆ικαιοσύνης και την προσωπική εγγύηση πολλών από εµάς, η άρνηση άρσης των όρων αποτελεί ευθεία παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών και του χάρτη των Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων».

Ο κ. Γιώργος Ανωµερίτης έστειλε τις συνηµµένες δύο επιστολές στον Υπουργό ∆ικαιοσύνης της Ισπανίας και στη δικηγόρο του πλοιάρχου (Ιούλιο και Νοέµβριο) µε τις οποίες θέτει το πρόσωπό του ως εγγυητή της αυτοπρόσωπης παρουσίας του πλοιάρχου στη δίκη του.

Προηγούμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 16/11/04
Επόμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 14/10/04