Ανακοίνωση Τύπου 11/3/05

Για συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με την τροποποίηση όρων νηολόγησης πληρωμάτων

11/03/2005

Ανακοίνωση Τύπου

Ενέργεια προσβλητική και απαξιωτική του Κοινοβουλίου και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών αποτελεί η άρνηση συζήτησης και πάλι επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία δε δέχθηκε αναιτιολόγητα να παραστεί αντ΄ αυτού, ούτε ο αρµόδιος Υπουργός Εµπορικής Ναυτιλίας. ΄Οπως δήλωσε ο ερωτών βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιώργος Ανωµερίτης «η ενέργεια αυτή, της αποφυγής και της σιωπής είναι πράξη ενοχής».

Η επίκαιρη ερώτηση αφορούσε τροποποίηση των όρων νηολόγησης πληρωµάτων, βάσει της «οποίας καταργούνται τα κατώτερα πληρώµατα από την ποντοπόρο ναυτιλία», όπως καταγγέλει η Πανελλήνια ΄Ενωση Ναυτών Ε. Ν. Σηµειωτέον ότι η πράξη αυτή υπογράφτηκε µυστικά στις 22-09-03, από τον Υπουργό ΥΕΝ ενώ στις 06-10-03 ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε στου Μαξίµου την ΠΝΟ ότι «καµµία απόφαση δεν θα ληφθεί για τις συνθέσεις των πλοίων, εάν προηγουµένως δε γίνει ουσιαστικός διάλογος µε το ναυτεργατικό κίνηµα. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει κανένα».

Τελικά η Κυβέρνηση όχι µόνο αιφνιδίασε, αλλά και εξαπάτησε το ναυτεργατικό κίνηµα. Το ερώτηµα, στο οποίο αποφεύγει να απαντήσει ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός του είναι: Ποιος εξαπάτησε τους ναυτεργάτες; Ο Πρωθυπουργός; ΄Η µήπως δεν εγνώριζε την υπογραφείσα πράξη, όταν διαβεβαίωνε τους ναυτεργάτες, οπότε τον εξαπάτησε, µαζί µε τους ναυτεργάτες, ο Υπουργός του; ΄Ενας από τους δύο είναι ένοχος απέναντι στο ναυτεργατικό κίνηµα .

Ας αποφασίσουν ποιος είναι ο υπεύθυνος κι ας παρουσιασθούν επιτέλους στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση έχουν βαρύτατη ευθύνη, ως κυβέρνηση, αφού όπως καταγγέλει η ΠΝΟ, « µε τις ρυθµίσεις αυτές κατέστησαν την ελληνική σηµαία, σηµαία ευκαιρίας»

Προηγούμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 31/5/05
Επόμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 16/2/05