Ανακοίνωση Τύπου 3/6/07

Σχετικά με το σχέδιο νόμου «Μητρώο ναυπήγησης επιχειρήσεων κ.λ.π.»

Αθήνα, 06 Μαρτίου 2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Την έντονη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου «Μητρώο ναυπήγησης επιχειρήσεων κ.λ.π.» εξέφρασε ο βουλευτής Β' Αθηνών και πρώην Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης κατά τη συζήτησή του επί της αρχής, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Γιώργος  Ανωμερίτης  χαρακτήρισε  το νομοσχέδιο  «αντιαναπτυξιακό, και φαυλοκρατικό», το οποίο οδηγεί τη ναυπηγοεπισκευή σε πλήρη αφανισμό.

Κύρια σημεία των παρατηρήσεών του υπήρξαν τα ακόλουθα:

1.   Από  το  1995  έγινε μια  θεσμική προσπάθεια  για  τη  συγκρότηση  Μητρώου Επιχειρήσεων.   Με   το  σημερινό   νομοσχέδιο   αναιρούνται   σχεδόν όλα  τα κριτήρια, έτσι ώστε ο κάθε γυρολόγος και ανεύθυνος, χωρίς καν προσωπικό και μηχανήματα, να θεωρείται πλέον «ναυπηγοεπισκευαστική επιχείρηση».

2.   Για πρώτη φορά στην ιστορία   του   τόπου    εξισώνονται    οι    συνεπείς επιχειρηματίες με τους «αεριτζήδες», στους οποίους (προεκλογικά;) χαρίζονται τα πάντα. Ακόμα και η ΟΚΕ στη Γνώμη της (11.12.06) χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντιεπιχειρηματικό, που ευνοεί την ανασφάλιστη εργασία, υποβαθμίζει τον τομέα ασφάλειας εργαζομένων και επηρεάζει αρνητικά τη γενική αίσθηση υποχρέωσης για καταβολή εισφορών».

3.   Το εκπληκτικό είναι ότι το νομοσχέδιο ανεπίτρεπτα αναστέλλει τις οφειλές των «αεριτζήδων» ακόμη και στις Τράπεζες!!

4.   Τέλος,  ο κ. Γ.  Ανωμερίτης,  αφού κατέθεσε πλέγμα  10 προτάσεων  για  την ανάκαμψη    της    ναυπηγοεπισκευαστικής    βιομηχανίας,    κατήγγειλε   την Κυβέρνηση :

(α) Γιατί από το 2004 συνεχώς μελετά και εξαγγέλλει ότι θα λάβει νέα μέτρα και τελικά παρουσιάζει ένα σχέδιο Νόμου,  μετά από τρία χρόνια, ανάξιο λόγου,

(β) Γιατί από το 2004 ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μαν. Κεφαλογιάννης εξαγγέλλει ότι θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ναυτιλιακής Πολιτικής, για τα θέματα ναυπηγοεπισκευής, χωρίς ποτέ να το πράξει και

(γ) Γιατί  έρχεται ένα σχέδιο νόμου στη βουλή, χωρίς  σοβαρή  συζήτηση, με μοναδικό στόχο το ρουσφέτι σε ορισμένους ημετέρους.

Τέλος, ο κ. Γ. Ανωμερίτης επανέφερε τη βασική πρότασή του «για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο ΥΕΝ.

«Η ναυπήγηση,  συντήρηση και επισκευή  πλοίων  δεν είναι θέμα βιομηχανίας,  αλλά ναυτιλίας. Όσο δεν το προωθούμε αυτό, τόσο ο κλάδος θα καταρρέει !!»

Προηγούμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 10/4/07
Επόμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 15/2/07