Ανακοίνωση Τύπου 29/11/05

Σχέδιο νόμου για επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα

Αθήνα, 29 Νοεµβρίου 2005

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

ς νόµο, ο οποίος θα προκαλέσει σηµαντικές τριβές µεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ελληνικής κυβέρνησης, (όπως έγινε µε το βασικό     µέτοχο)     χαρακτήρισε     ο     βουλευτής     του     ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Ανωµερίτης, στη ∆ιαρκή Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων, το σχ. ν. για την επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα.

Ο κ. Γ. Ανωµερίτης µιλώντας επί της αρχής του σχεδίου νόµου µεταξύ άλλων τόνισε:

1.-    ∆εν  υπάρχει γραπτή  έγκριση του  σχ.  ν.  από  την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικά για τα δυο µεγάλα θέµατα (α) αντικειµενικές αξίες και  (β)  απαλλαγές. Έτσι  ενώ  ο  νόµος κινείται  προς  µια θετική κατεύθυνση για το θέµα της παραγωγής οικοδοµών, στο τέλος καθίσταται ακατανόητος και η συνολική του προσπάθεια πρόχειρη και αδύναµη.

2.-    ∆ηµιουργεί    συνθήκες    "νέας    κτηµαταγοράς"    µε    ευνοϊκές ρυθµίσεις για τις τράπεζες και εισαγάγει εκ νέου τη συναλλαγή µεταξύ πολίτη και εφοριακού στον προσδιορισµό της αξίας του ακινήτου, αφού στην ουσία καταργείται το αντικειµενικό σύστηµα προσδιορισµού.

3.-    Με  το  άρθρο  38,  ο  οποίος  καταργεί  τον  ειδικό  φόρο  στις διαφηµίσεις που προβάλονται από την τηλεόραση, "δωρίζονται" 100 εκατ. Ευρώ περίπου στην ιδιωτική τηλεόραση µε σηµαντικές επιπτώσεις  και  στο  αγγελιόσηµο.  Το  άρθρο  αυτό  είναι  άρθρο διαπλοκής και δεν αιτιολογείται οικονοµικά.

4.-    Ο  προσδιορισµός  του  ποσοστού  κέρδους,  για  κάθε  εταιρία χωριστά, µε απόφαση του Υπουργού Οικονοµίας και Οικονοµικών ύστερα  από  γνώµη Επιτροπής,  την  οποία  ο  ίδιος διορίζει, αποτελεί πράξη αδιαφάνειας και φαυλότητας, που αδικεί τους σηµερινούς Υπουργούς και προσβάλλει ευθέως το πολιτικό σύστηµα και τους πολιτικούς.

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να εισαγάγει ένα νέο φορολογικό καθεστώς, καταφεύγει κατά την προσφιλή µέθοδο σε συρραφές πρόχειρων διατάξεων και ερµηνειών.

Ο κ. Γ. Ανωµερίτης, τέλος, διαµαρτυρήθηκε προς την κυβέρνηση για τον τρόπο που νοµοθετεί. " ∆εν είναι δυνατό να ελέγχεται η Επιτροπή µας για διατάξεις που φέρατε την περασµένη εβδοµάδα και εσείς να καταθέτετε σχ. ν. την Παρασκευή, τις καταργούµενες διατάξεις ∆ευτέρα βράδυ και να ζητάτε την ψήφο των βουλευτών την Τρίτη το πρωί!"

Προηγούμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 1/12/05
Επόμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 29/11/05