Ανακοίνωση Τύπου 22/11/05

Για τους Πύργους της Ανδρου και της Νάξου

Αθήνα, 22 Νοεµβρίου 2005

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

∆ύο Πύργοι της Ελληνιστικής Εποχής, ο Πύργος του Αγίου Πέτρου στην ΄Ανδρο και ο Πύργος του Χειµάρου Φιλωτίου στη Νάξο δεν εντάχθηκαν στα σχέδια χρηµατοδότησης του Γ΄ Κ.Π.Σ. και η προστασία, διαµόρφωσης και ανάδειξής τους µετατίθεται για το 2007 έως 2013, δηλαδή στο ∆΄ Κ.Π.Σ. !!

Όπως προκύπτει από απάντηση του Υφυπουργού κ. Π. Τατούλη προς τον κυκλαδίτη βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β΄ Αθήνας κ. Γιώργο Ανωµερίτη,  σε  ερώτηση  που  ο  δεύτερος  κατέθεσε  στη  Βουλή,  οι αιτήσεις (α) του Πύργου Αγίου Πέτρου ∆ήµου Υδρούσας ΄Ανδρου, προϋπολογισµού 1.175.000 Ευρώ και (β) Πύργου Χειµάρρου Φιλωτίου Νάξου, προϋπολογισµού 836.000 Ευρώ, οι οποίες υποβλήθηκαν το 2003 στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου, δεν εντάσσονται «επειδή έχουν εξαντληθεί οι διαθέσιµοι πόροι του Μέτρου».

Η οµολογία και αποκάλυψη αυτή, σύµφωνα µε τον κ. Γιώργο Ανωµερίτη, πρέπει να οδηγήσει σε κινητοποίηση όλων των φορέων και  προσωπικοτήτων  των  Κυκλάδων,  ώστε  να  ενταχθούν  οι  δύο Πύργοι (οι οποίοι είναι της αυτής περιόδου και σχεδόν πανόµοιοι, σωζόµενοι σε καλή κατάσταση) στο πλαίσιο του Ε.Π. «Πολιτισµός». Είναι άµεση ανάγκη να διατεθούν πόροι τουλάχιστον για την προστασία τους. Ο Υπουργός Πολιτισµού και Πρωθυπουργός αναλαµβάνει τεράστια ευθύνη απέναντι στους Κυκλαδίτες, αν τυχόν υπάρξει οποιαδήποτε φθορά και ζηµία στα δυο αυτά µνηµεία.

Προηγούμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 29/11/05
Επόμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 29/9/05