Ανακοίνωση Τύπου 16/9/05

Για την διάλυση της ΕΛΙΜΕ

Αθήνα, 16 Σεπτεµβρίου 2005

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Με Απόφαση του ΥΕΝ, το ∆.Σ. της Ένωσης Λιµένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ),  το  οποίο  συνήλθε  στις  31-08-05  µε  τη  συµµετοχή  του Γενικού Γραµµατέα Λιµένων κ. Γ. Βλάχου, αποφάσισε την διάλυση της ΕΛΙΜΕ, ενός Ν.Π.Ι.∆. το οποίο έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Για το σκοπό αυτό έχει συγκληθεί η Γ.Σ. των Μετόχων στις 26-09-05, ενώ στο µεταξύ απελύθη ο ∆/νων Σύµβουλος και το προσωπικό της.

Όπως  είναι  γνωστό  η  ΕΛΙΜΕ  συνεστήθη  το  2002  από  τα  12 λιµάνια της χώρας, τα οποία µετατράπηκαν σε Α.Ε., µε σκοπό την προώθηση των συµφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή, στα πλαίσια µιας εθνικής λιµενικής στρατηγικής.

Η ΕΛΙΜΕ συµµετείχε στην Ένωση Λιµένων Ευρώπης (ESPO), ως πλήρες µέλος της.

Για την απόφαση διάλυσης της ΕΛΙΜΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργός Εµπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ανωµερίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά    την    διάλυση    της    Ρυθµιστικής    Αρχής    Θαλασσίων Ενδοµεταφορών (ΡΑΘΕ), η κυβέρνηση διαλύει έναν ακόµα µηχανισµό προώθησης των ναυτιλιακών συµφερόντων της χώρας, την Ένωση Λιµένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ),   η οποία ιδρύθηκε κατά τα πρότυπα ευρωπαϊκών οργανισµών και συµµετέχει στην Ένωση Λιµένων Ευρώπης. Ο σκοπός της διάλυσης είναι γνωστός σ’ όσους γνωρίζουν τον χώρο: Πως θα διαµοιρασθούν τα 3 δις ευρώ, τα οποία (έστω και µε ευχολόγια)  η  Ευρωπαϊκή  Τράπεζα  Επενδύσεων  σκοπεύει  να χορηγήσει σε λιµενικά έργα, χωρίς διαφάνεια και έλεγχο. Πρόκειται για µια κυβέρνηση που διαλύει, αλλά δε χτίζει. Ταυτόχρονα χάνει και η Θεσσαλονίκη την έδρα ενός νεοσύστατου οργανισµού, που θα µπορούσε να εξελιχθεί σε σηµαντικό πόλο ανέλιξης λιµενικών υπηρεσιών στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Πρόκειται για µια απόφαση βλαπτική για τα συµφέροντα της ναυτιλίας και της χώρας»

Προηγούμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 29/9/05
Επόμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 1/9/05