Ανακοίνωση Τύπου 12/7/07

Σχετικά με τη χάρτα επιβατών

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Σχετικά με την απαράδεκτη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υ.Ε.Ν., ο βουλευτής  ΠΑΣΟΚ  Β'   Αθήνας  και  πρώην   Υπουργός   Εμπορικής   Ναυτιλίας   κ. Γιώργος Ανωμερίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση :

« Η ανακοίνωση τύπου, γραμμένη στη γνωστή παραληρηματική γλώσσα του Υπουργού είναι ένα άθροισμα ψευδών ισχυρισμών. Ειδικότερα:

1.     Χάρτα  Δικαιωμάτων  Επιβατών:  Αυτό που  η  Κυβέρνηση παρουσιάζει  ως «χάρτα» δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συρραφή (α) των όρων που ισχύουν και μπορεί κάθε επιβάτης να διαβάσει ακόμα και στα εισιτήρια των πλοίων και (β) τα άρθρα του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, όπου περιγράφονται οι όροι για τους επιβάτες. Θεσμικό πλαίσιο υπήρχε και υπάρχει. Η Ν.Δ. απλώς βαφτίζει τα ισχύοντα «χάρτα».

2.     Γιατροί  στα πλοία  : Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προχώρησε  το πρόγραμμα  «τηλεϊατρική στα  πλοία»,  το  οποίο  η  Ν.Δ.  εγκατέλειψε, παρότι  το  Ερευνητικό  Κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, συνεχίζει να το εφαρμόζει. Στη ναυτιλία η ιατρική φροντίδα πρέπει να κατευθυνθεί πρωτίστως στους ναυτικούς των ποντοπόρων, που ταξιδεύουν στους ωκεανούς και δευτερευόντως στην ακτοπλοtα, όπου τα πλοία πλέουν  ανάμεσα σε νησιά με  δεκάδες  κέντρα Υγείας  και  Νοσοκομεία. Η υπόσχεση της Ν.Δ. «γιατροί στα πλοία» κατέληξε στη σημερινή φάρσα ανικανότητας, αφού υπηρετεί σε πλοίο μόνο ένας γιατρός!

3.     Εκπτώσεις   εισιτηρίων   μικρών   νησιών:   Με   την  Υπουργική   Απόφαση 3324/2003 για πρώτη φορά καθιερώθηκε έκπτωση 50% για τους μόνιμους κατοίκους των μικρών νησιών (μέχρι 3.100 κατοίκους), από και προς τον τόπο κατοικίας τους. Με Απόφαση της Ν.Δ. καθιερώθηκε πέρυσι έκπτωση 100% για τις ίδιες κατηγορίες, αλλά μόνο από το νησί κατοικίας τους προς το πλησιέστερο νησί κύριας  ακτοπλοtας.  Δηλαδή, ο κάτοικος  της  Θηρασιάς  πηγαίνει  από  τη Θηρασιά στη  Θήρα δωρεάν, αλλά από   τη  Θήρα στον Πειραιά  πληρώνει ολόκληρο εισιτήριο! Με την Υπουργική Απόφαση του 2003, πλήρωνε 50% για το σύνολο της διαδρομής. Αυτό δε λέγεται μέτρο «δωρεάν εισιτηρίου», αλλά απάτη σε βάρος των νησιωτών.

4.     Θεσμικό  πλαίσιο  υδροπλάνων:  Όπως  αποκάλυψα  χθες  με ερώτησή μου στη Βουλή, η Ν.Δ. δεν έχει  ακόμα εκδώσει  Π.Δ. για  τα υδροπλάνα, τα οποία λειτουργούν «πειρατικά». Οι νησιώτες θέλουν πλοία και πλοία δε βλέπουν. Τα υδροπλάνα είναι χρήσιμα στις ενδοεπικοινωνίες, αλλά είναι συμπληρωματικά μέσα σε σχέση με τα πλοία.

5.    Κόστος εισιτηρίων: Ένα μόνο παράδειγμα: Πειραιάς-Νάξος με Highspeed, πρώτη θέση, κοστίζει 87 Ευρώ. Αθήνα-Νάξος  με αεροπλάνο κοστίζει 65 Ευρώ. Τα συμπεράσματα προφανή……..

Οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι νησιώτες διαθέτουν πράγματι μνήμη και κρίση. Ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν δεν υπάρχουν πλοία.

Προηγούμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 19/7/07
Επόμενο άρθρο
Ανακοίνωση Τύπου 18/4/07